Opfokstal

Lammeren

Het aflammen bij geiten gaat bij de meeste dieren vanzelf. Af en toe moeten wij een dier helpen, denk hierbij bijvoorbeeld aan een keizersnede.
Meteen na de geboorte halen we de lammetjes weg bij de moeder. Dit klinkt in eerste instantie misschien heel zielig, maar onthoud dat geiten kuddedieren zijn. Zo kan het zijn dat een andere moedergeit een lam inpalmt. Dat lam krijgt hierdoor dan geen biestmelk, op deze manier gaat het lam langzaam dood. Ieder lam heeft de eerste melk – de biest – nodig voor de antistoffen die deze melk bevat. De lammeren krijgen van ons de biestmelk met de fles. Deze biestmelk houden we apart bij het melken van de melkgeiten. Als de melkgeiten niet voldoende biestmelk hebben, dan wordt dit aangevuld met kunstbiest.

Als de lammeren een paar keer biestmelk hebben gehad, gaan de dieren aan de drinkautomaat. Het kost ongeveer twee dagen om ze dit te leren. De lammeren kunnen nu 24 uur per dag onbeperkt drinken. De automaat maakt – van melkpoeder en lauw water – automatisch melk aan. De lammeren krijgen ondertussen ook ruwvoer en krachtvoer. Dit moeten ze leren eten. De lammeren blijven aan de automaat drinken tot ze 12 a 13 kg wegen. Vervolgens worden ze gespeend. Dit wil zeggen dat de lammeren van de melk af gaan en alleen nog maar ruwvoer krijgen.